Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Primul pas- inelul de logodna

“Apropo, pe care mana e corect, indicat, trebuie sa port inelul de logodna?”

Am primit multe intrebari pe parcursul anilor referitoare la planificarea, organizarea nuntii, furnizori, obiceiuri, muzica sau flori, dar intrebarea de mai sus ni s-a adresat pentru prima data zilele trecute.

E o intrebare buna la care nu exista un raspuns corect, stiti acele intrebari la care raspunsul este: “Depinde pe cine intrebi”? Aceasta intrebare e una dintre ele.

Daca tot am fost intrebati ne-am gandit sa dezbatem un pic subiectul, asadar sa incepet. 🙂

Istoric vorbind putem sa ne intoarcem mult si bine in trecut, inelul de logodna fiind prezent intr-o forma sau alta in majoritatea culturilor, insa forma, simbolistica actuala o putem calcula din secolul al XIII-lea, cand Papa Inocentiu al III-lea a decis ca trebuie sa existe o perioada de pregatire, asteptare intre logodna si ceremonia propriu-zisa de casatorie. Aceasta perioada era marcata cu oferirea unui inel, care astfel a primit numele de inel de logodna. In cazul familiilor regale sau mai instarite aceste inele oferite viitoarelor mirese erau din aur, decorate cu pietre pretioase, poate aveau si un mesaj gravat in interior, iar in cazul familiilor mai simple aceste inele de multe ori erau din fier, fara decoruri pretioase.

Ca si atunci, si acum, oferirea acestui inel, logodna marcheaza un nou capitol in viata de cuplu. Gestul este facut pentru a exprima intentia casatoriei si pentru a sugera o promisiune. Inelul este si simbolul infinitatii, cercul este continuu si nu are sfarsit, exact cum ar trebui sa fie si relatia dintre cei doi logoditi care urmeaza sa devina casatoriti.

In traditia occidental barbatul ii ofera inelul femeii, iar acesta il va purta pe degetul inelar de la mana stanga. Acest obicei provine din Egiptul Antic, deoarece ei credeau ca vena care porneste din acest deget este direct conectata cu inima. Aceasta vena a primit si numele de vena dragostei. Exista zone in care inelul de logodna se poarta pe mana dreapta, ca si in Germania, Norvegia sau Rusia, ei spun ca purtatul inelului de logodna pe mana stanga aduce ghinion. Sunt persoane care aleg sa poarte inelul de logodna pe mana stanga pana la casatorie, dupa care il muta pe degetul inelar de la mana dreapta sau il poarta in continuare, alaturi de verigheta pe acelasi deget, inelarul de la mana stanga. Dupa cum va ziceam la inceputul articolului: depinde pe cine intrebati. 🙂

Indiferent de mana aleasa, specialistii recomanda ca cele doua inele, cel de logodna si verigheta sa se potriveasca, sa fie cam in acelasi stil, din acelasi material sau decorat asemanator, sa nu fie foarte incarcate (mai ales daca obisnuiti sa mai purtati si alte inele) si sa va reprezinte.

In concluzie, inelul de logodna este o bijuterie incarcata cu semnificatie si istorie, este un simbol puternic al carui sens este pastrat si astazi. Important e ca sa fie purtat cu placer si mandrie de catre femeia care il primeste si sa le aduca aminte ambilor parteneri de momentul in care au decis sa petreaca restul vietii impreuna.

Acum, ca am clarificat si acest aspect, putem trece la treaba. Daca inelul s-a primit, va iubiti si doriti sa marcati aceasta decizie din viata voastra cu un eveniment pe masura, indiferent ca va ganditi la o locatie mai iesita din comun sau la o sala de evenimente noi suntem gata sa sa organizam nunta mult visata.

Sa vedem, ne-ati si contactat deja? 🙂